Локация на културно-историческо наследство – с. Барутин, община Доспат

15 улица Кавака, 4830 Барутин, Смолян, България
Географска ширина (г.ш.): 41.601894 | Географска дължина (г.д.): 24.186712

Профил на НОСИТЕЛЯ на ценността - „Бартина“

Селището Барутин е с многовековна история. Създадено е в дълбока древност, първите сведения за него датират след извършените археологически разкопки на територията му от Археологическия музей - гр. Смолян с ръководител доц. Дамянов. Самото название на селото - Барутин, "Бартина" произхожда от славянската дума - "бара", която означава много влажно място (канал, пълен с вода, с различни дълбочини, където се образува водовъртеж).

Социално предприятие, създадено по проект в село Барутин, част от Сдружението с обществено полезна дейност „Бартина“, пренася духа на Родопите чрез своето производство.

Предметът на дейност на социалното предприятие е производство на народни носии - обособяване на производствен процес за изработка на автентични български национални облекла.

Предприятието изработва разнообразни видове мъжки, дамски и детски български народни носии като освен цели костюми, предлага и изработва и отделни компоненти от тях – ризи, елеци, потури, калпаци, пояси, калци, хамурлуци, сукмани, престилки, кърпи и накити за глава, чорапи, плетива, бродерии и др.

За да се създадат условия за извършване на стопанската дейност на предприятието, са били закупени специализирани шевни машини.

В производствената част на предприятието са разкрити нови работни места общо 12 на брой – моделиер, крояч, 2 плетачи и 8 шивачи.

Профил на ЦЕННОСТТА - занаяти, фолклор

Сред женските носии най-известната е т.н. “саяна” носия. Този тип носия е характерен за южните и югозападните части на България. Наименованието ѝидваотдумата “сая”, което означава постоянна горна дреха. В повечето случаи саяна е отворена отпред, с различна дължина на полите в различните селища.

Дължината на ръкавите, материалите и цвета на саяната също се менят според региона, сезона и самия празник. В повечето случаи саяната е едноцветна - бяла, черна, тъмнозелена или червена, орнаментирана предимно около пазвата.

Недостатъчно силно представяне на сдружението и ценността в Интернет. Не са намерени видеа и снимки. Единствено посетителите, заснели красивите носии, са публикували в личните си страници.

Контактна информация:

Адрес: 4830 Барутин, България

Уебсайт:

Фейсбук: с. Барутин, община Доспат, Смолянска област

Имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Телефон: 089 443 8108

heritage_app_logo_64x64.jpg

Инсталирайте мобилното приложение за Android Heritage library на Вашето смарт устройство (телефон, таблет и др.).