Локация на културно-историческо наследство – Карлово

49 улица „Васил Левски“, 4300 Карлово, Пловдив, България
Географска ширина (г.ш.): 42.638981 | Географска дължина (г.д.): 24.805872

Профил на НОСИТЕЛЯ на ценността - Карловски занаятчийски еснаф

Занаятчийски работилници в център за занаяти и културни традиции „Бухалов хан“: гр. Карлово, ул. „Васил Левски“ 31А

Карловски Занаятчийски Еснаф е неправителствена организация с нестопанска цел, регистрирана в началото на 2014 година. Водеща сред основните й цели е съхраняване на традиционните български занаяти и културни традиции, както и тяхното популяризиране и развитие.

Членове на сдружението са занаятчии от Карлово и Карловския регион. Сред тях са майстори членуващи в Регионалната и Националната занаятчийски камари, доказали и продължаващи да изявяват своите умения в множество конкурси и изложения през годините. Други занаятчии са родолюбиви българи, занимаващи се със занаяти, предавани от поколение на поколение. А трети са усвоили занаята си при майстор или след неспирни лични търсения и опити.

И това, което обединява всички, е силното и непреходно желание за съхраняване на материално-културното наследство и народни умения и предаването им на малки и големи и всички, които милеят за българщината.

Профил на ЦЕННОСТТА - занаяти

Занаятите, представени в Карловски Занаятчийски Еснаф, са: гравьорство, дървопластика, дърворезба, калоферска дантела, медникарство, ножарство, плъстене, ръчна изработка на свещи, стъклопластика, тъкачество, художествена обработка на дърво, художествено плетиво, цветна бродерия и други.

Създаването на Карловски Занаятчийски Еснаф е едно естествено продължение на занаятчийския живот в града и региона през годините, който разцъфтява и днес.

Зародилата се традиция в провеждането на изложби-базар по време на Празника на розата, организирането на Коледни базари, както и на Празника на град Карлово, когато се чества годишнина от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски, е жива и можем заедно да я съхраняваме.

Едно от събитията, които създават, е Ден на малките занаятчии. На седемнадесети септември е и ден за почит на Светиците Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София. Този празничен ден посвещават на една прекрасна инициатива - Ден на малките занаятчии. В работилниците децата се запознават по интересен и достъпен за тях начин с традиционни български занаяти - ножарство, тъкачество, бродерия, калоферска дантела, плетиво на една кука, художествена обработка на дърво, миниатюрна дърворезба и гравюра. Децата могат да проследят какъв е пътят на вълната и нейната обработка и да опитат своята сръчност в избран от тях занаят.

Карловски еснаф има Интернет страница. Направени са клипчета от дните на занаятите и от розобера, но присъствието им в Интернет не е достатъчно силно.

  • Бухалов хан

  • Денят на малките занаятчии

  • Коледен занаятчийски базар

  • Розобер

Контактна информация:

Адрес: ул. „Васил Левски“ 31А, 4300 кв. Васил Левски, Карлово

Уебсайт: https://www.karlovocraft.com

Фейсбук: Карловски Занаятчийски Еснаф

Телефон: 0988 / 333 935

heritage_app_logo_64x64.jpg

Инсталирайте мобилното приложение за Android Heritage library на Вашето смарт устройство (телефон, таблет и др.).