Локация на културно-историческо наследство – с. Московец, Сопот

, 4333 Московец, Пловдив, България
Географска ширина (г.ш.): 42.648083 | Географска дължина (г.д.): 24.705858

Профил на НОСИТЕЛЯ на ценността - Шато „Копса“

Местоположение:

Архитектурата и разположението на Шато Копса следва канона на замъците от ранното Средновековие – внушителен каменен градеж върху възвишение, с обитаеми овални кули в четирите края на основното тяло.

Проектът е дело на известния български архитект Жеко Тилев. В контраст на грубата каменна фасада е изтънченият интериор.

Усещане за непреходност – дизайнерски кристални полюлеи от Мурано, плюш и коприна от флорентински производители на тъкани, антични декорации, мебели от масивен дъб, зелен и черен мрамор от Зимбабве, постели от египетски памук и най-важното – духът на фамилията Минкови.

Шато Копса е от малкото семейни винарни, в които поемаме целия процес – от гроздето до бутилката – в свои ръце. Така можем да следим лично всеки момент от развитието му и да се грижим то да живее и да разкрива още по-интересните и дълбоки нотки на характера си, дори и затворено в стъкло. Затова през 2005 г., направихме съвременна база за винопроизводство със собствена лаборатория в град Клисура, само на няколко километра от лозята ни. А за да сме сигурни в правилното съхранение на продукцията си, през 2008 г. издигнахме величествения замък Шато Копса. Построен според каноните на средновековната архитектура, в каменните му основи вградихме нашата изба и там във френски, американски и български дъбови барели отлежават най-добрите ни селекции.

Профил на ЦЕННОСТТА - винопроизводство, кулинария

В Шато Копса кулинария и винопроизводство се сливат в едно. Винените турове се организарат старателно, като за всяко едно вино от 4-, 5- и 6-степенното меню е подбран кулинарен специалитет.

Знаете, че много обичаме да дегустираме вино (наистина, повече да го дегустираме, отколкото да пием количества). Но още повече обичаме да го правим с храна. Но не случайна, а подбрана, съчетана специално за виното, което ще се дегустира. И разбира се, приготвена от майстори готвачи, към които ние винаги сме изпитвали голямо благоговение.

И да не забравим - всичко поднесено с приятелска усмивка, но и с правилното обяснение, защото и думите имат значение за вкуса. Най-хубавото от цялата работа е, че всичко това не са някакви мечти, а се случва наистина в ресторанта на Шато Копса.

Тук се приготвят домати с мариновано сирене, поднесени с чудесен карловски мискет, филетирана пъстърва с бадеми и черен ориз, поднесени със Совиньон блан или пък пилешка руладина с ементал, поднесена с розе Анжелика.

Шато Копса има силно присъствие в Интернет - има сайт, който се актуализира редовно с всички нови събития, както и Фейсбук страница, която има силна активност. Публикувани са клипове и информация от кулинарията и винопроизводството.

  • Виненият комплекс на Шато Копса

  • Гроздобер в Шато Копса

  • Трифон Зарезан в Шато Копса

  • Енолог разказва за вината на Шато Копса

Контактна информация:

Адрес:

Уебсайт: https://copsa.bg/

Фейсбук: Chateau Copsa

Имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Телефон: +359 882 645 452

heritage_app_logo_64x64.jpg

Инсталирайте мобилното приложение за Android Heritage library на Вашето смарт устройство (телефон, таблет и др.).