Локация на културно-историческо наследство – община Павел баня, с. Скобелево

, 6148 Скобелево, Стара Загора, България
Географска ширина (г.ш.): 42.669987 | Географска дължина (г.д.): 25.2003

Профил на НОСИТЕЛЯ на ценността - Етнографски комплекс „Дамасцена“

Адрес: ул. „Първи май“ 24, 6148 Скобелево

Етнографски комплекс „Дамасцена“ е разположен в сърцето на Розовата долина, между гр. Казанлък и гр. Павел баня, в китното селце Скобелево, откъдето се откриват неповторими гледки - едновременно към Стара планина и Средна гора, както и непосредствената му близост до голяма собствена розова градина.

Историята започва през 1991 година. „Дамасцена“ е създадена като първата частна дестилерия за производство на розово масло в България, а любовта към българската роза и традициите продължава и до днес.

„Вдъхновени от енергията, която носи Долината на розите и тракийските царе, създадохме комплекс „Дамасцена“… – място за приятели и ценители“. Ако искате да усетите упойващия аромат на българската роза в цялата й прелест, посетете ни от средата на май до средата на юни. В комплекс „Дамасцена“ празникът на розата започва рано сутрин с ритуала „Розобер“, под звуците на фолклорна жива музика. По което и време на годината да ни посетите, обаче, ще се насладите на топло гостоприемство.

По време на екскурзоводската обиколка ще имате възможността да проследите отблизо технологията на розоварене и да научите интересни факти за историята на маслодайната роза и нейното приложение.

Докоснете се до богатата култура на предците ни, като посетите нашия Тракийски културен център.

Тук ще откриете копие на Панагюрското златно съкровище – шедьовър на тракийското изкуство и едно от най-значителните исторически открития за България.

Профил на ЦЕННОСТТА - Отглеждане на рози, добиване и преработка на розово масло, празници и кулинария

От векове България е известна с благоуханното си розово масло. В Долината на розите имате възможност да наблюдавате и да участвате в розобера, да се включите в изработката на розовото масло, да се забавлявате на Празниците на розата, които се провеждат в долината!

Българската маслодайна роза е символ на България. Тя олицетворява свежестта на природата, естетиката в българската култура и стремежа към красота ищастие.

Розата се отглежда за производство на розово масло и други производни продукти, които се използват в парфюмерийната индустрия.

Българското розово масло е с превъзходно качество, което няма конкуренция в света и е предпочитана суровина от много реномирани производители на парфюмерийни продукти. Тайната му се крие в технологията на извличане – чрез тройна дестилация и междинно охлаждане.

По проект „Долината на розите и Тракийските царе“ са разработени атрактивни предложения за тематични туристически маршрути, свързани с маслодайната роза, включващи общините Казанлък, Карлово, Мъглиж и Павел баня.

Доброто преживяване заслужава добра храна

Тракийски ястия, вино и сладкиши с аромат на рози в съчетание с неповторима обстановка – величествени статуи на тракийски владетели, розови градини и зелени поляни, езеро с красиви лебеди, фрески от тракийски светилища от Долината на тракийските царе.

Приготвяме ястията си със свежи продукти от местните градини и дивеч от околността. Умело преплитаме миналото с настоящето, за да докоснем сетивата ви и да ви пренесем през вековете.

Слабо присъствие в интернет. Недостатъчна популяризация на празниците. Има малко клипове и недостатъчна информация за носителя на ценността.

  • Магията в Етногравския комплекс „Дамасцена“, 18.01.2022 г.

  • Етногравски комплекс „Дамасцена“ - празници на розата, 05.06.2021 г.

  • Из градините на Етногравския комплекс „Дамасцена“, 27.05.2021 г.

  • Въздушна разходка в Етногравския комплекс „Дамасцена“, 19.05.2021 г.

Контактна информация:

Адрес: ул. „Първи май“ 24, 6148 Скобелево

Уебсайт: https://www.damascena.net/

Фейсбук: Етнографски Комплекс Дамасцена / Ethnographic Complex Damascena

Имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Телефон: +359 886 777 681

heritage_app_logo_64x64.jpg

Инсталирайте мобилното приложение за Android Heritage library на Вашето смарт устройство (телефон, таблет и др.).