Етнографски комплекс – Карлово „Бухалов хан - Старинно Карлово“

49 улица „Васил Левски“, 4300 Карлово, Пловдив, България
Географска ширина (г.ш.): 42.638985 | Географска дължина (г.д.): 24.805872

Профил на НОСИТЕЛЯ на ценността - Етнографски комплекс – Карлово „Бухалов хан - Старинно Карлово“

Бухаловият хан е една от емблематичните възрожденски къщи в красивия комплекс “Старинно Карлово”, който съвсем наскоро е реставриран и отворил врати под името “Център за занаяти и културни традиции”.

Тук ще ви посрещнат аниматори, които ще ви разкажат за Карлово, за историята на този велик български град, както и за познати и непознати карловци допринесли за запазване на нашата история и култура. Бухаловият хан е духовно място, където всеки може да почувства българските си корени, да се слее с духа на предците и продължи пътя си пречистен, уверен, влюбен в България, чрез Карлово.

Всяка стая в хана има свое послание към посетителя. Чрез възрожденските предмети от бита – чекрък, дарак, стан, мангал, тъкани черги и носии той се пренася в свят на труд и духовна хармония. Във възстановената библиотека, която е била първата за града е ситуиран салон за гости, където ви очакват книги от миналото и настоящето. И докато се потапяте в атмосферата на миналото време може да се насладите на ароматно кафе приготвено на пясък, сладко и локум от рози и десерти, приготвени по стари карловски рецепти. Чардакът насочва погледа към лехите с билки и нашепва легенди за най-великия син на България – Апостола на свободата Левски.

Бухаловият хан е своеобразен център на съхранените занаяти в карловско. Посетителят може да се наслади на сръчността на днешните майстори, които с вещина и любов свещенодействат над дървото, метала, тъкачния стан и куките за плетене на калоферска дантела. Из под ръцете им струи красота, която гали погледа, но стопля и сърцето. Всяка вещ, сътворена в Бухаловия хан е не просто аксесоар, предмет, красива покупка – тя е състояние на духа, завладяваща магия, която винаги ще връща притежателя си в Карлово.

Профил на ЦЕННОСТТА - Занаяти - Карлово „Бухалов хан“

В първата стая, която посетихме имаше огромен стан, на който сръчните ръце на българката са извайвали майсторски черги и килими, а в сегашно време се такат декоративни платна.

В следващата работилница видяхме как се правят цветни бродерии, в които майсторката влага своите най-добри пожелания за здраве и благополучие. А шевиците върху дрехите предпазват от уроки.

В следващата стая работеха две майсторки Галя Симеонова и Цветана Зелямова, които ни показаха как се прави Калоферска дантела. Това е много трудоемък занаят със специфична изработка. Моделите на роза, лале и маргаритка са от 1910 г. в България. Видяхме и как се прави звездичка. Совалките се навиват със сърмени (копринени) или памучни конци, които се увиват около безброй карфички, забити в цилиндър пълен със сено.

Калоферската дантела се продава най-вече в Карлово. Майсторките са две сестри, които предават този семеен занаят от поколение на поколение.

Най-голямата стая в хана е възстановка на Карловското читалище, или така наречената читалня. В читалището има окачени портрети на Левски, както и портрет на Пека Попова – внучката на Кирко Бухалов. Тук видяхме и как се прави прочутото кафе на пясък.

След това излязохме на чардака на Бухаловия хан, откъдето пред нас блесна красивата гледка на целия балкан. В ъгъла на чардака има кът който се нарича кьошка /клюкарника/, където мъжете са сядали и са обсъждали най-важните теми.

Последният занаят, който видяхме беше плъстене на вълна, от която могат да се изработят най-различни неща като плодове, цветя, шалове, шапки, кукли и други украшения. Също така се изработват и носии от карловския край. Като вълната се оцветява в различни цветове, и се сбива докато се напласти.

И така нашата виртуална разходка завърши с много настроение и приятни моменти. Бухаловият хан е духовно място, където всеки може да почувства българските си корени и да се слее с духа на предците си, да продължи пътя си пречистен, уверен, влюбен в България – земя с много традиции, история и фолклор, с които всички ние трябва да се гордеем!

В интернет пространството има информация за събитията, организирани в Бухалов хан. Община Карлово силно популяризира тази своя ценност. Направени са филми,клипове, видеоматериали за ценността и носителя на ценността.

  • Бухаловият хан в Карлово
    Предаване: 10 000 крачки, 17.02.2022

  • Лазаруване в „Бухалов хан“ - гр. Калрово

  • 8 май - Ден на занаятите в „Бухалов хан“

Контактна информация:

Адрес: ул. „Васил Левски“ 31, 4300 кв. Васил Левски, Карлово

Уебсайт: https://starinnokarlovo.com/

Фейсбук: ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС „СТАРИННО КАРЛОВО“

Имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Телефон: +359 89 222 4515 +359 882 487 085

heritage_app_logo_64x64.jpg

Инсталирайте мобилното приложение за Android Heritage library на Вашето смарт устройство (телефон, таблет и др.).