Локация на културно-историческо наследство - гр. Бургас

, , , България
Географска ширина (г.ш.): 42.467594 | Географска дължина (г.д.): 27.553083

Профил на НОСИТЕЛЯ на ценността - Остров „Св. Анастасия“

Местоположение: Остров „Св. Анастасия“ на 6,5 км (4 морски мили) югоизточно от Бургас е разположено между нос Чукаля и нос Атия.

Най-ранното човешко присъствие на острова е засвидетелствано през епохата на късната античност (IV-VI век). Доказателство за това е обилният керамичен материал, открит при подводните проучвания, проведени през 1973 г.

Остров „Света Анастасия“ за първи път е нанесен върху картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен през последното десетилетие на XVII век.

Манастирът

Манастирът „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)“ е единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни. През Средновековието такива свети убежища е имало на созополските острови Свети Иван, Свети Кирик и Юлита и на остров Свети Тома, но сега от тях има само археологически останки.

Най-ранните данни за съществуването на обителта са от XV век. През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати. Манастирската църква, носеща името „Успение Богородично“, е малка, но със стабилен каменен градеж, укрепен с дървени сантрачи. Тази най-стара част на църквата впоследствие е превърната в олтар. Между него и по-късното разширение на манастирската църква е разположен забележителният дървен иконостас от 1802 г.

За строителство в края на XVIII в. говори новоткритият при консервационна дейност надпис, който свидетелства за построяването на каменна сграда през 1772 г. В началото на XIX век този надпис е бил вграден в новопостроения метох.

Българският „Алкатраз“

Църковната обител просъществува до 1923 година, когато манастирът е превърнат в затвор. Там са заточени 132-ма комунисти и земеделци. Трудната поддръжка на островния затвор принуждава правителството да прехвърли затворниците в бургаския полицейски участък, а част от тях са освободени.

След атентата в софийската църква „Света Неделя“ през април 1925 година островът отново е превърнат в затвор.

На 29 юли 1943 г. от арестантите успяват да избягат с две гребни лодки до нос Чукаля, откъдето се скриват в Странджа планина. В тяхна памет едно от крилата на манастира по-късно е превърнато в музей.

Фарът

Фарът на острова бил изграден от френска компания през 1889 г. Той бил монтиран върху железен стълб, издигнат на 40 метра над морското равнище и при добро време светлината му се виждала от 10 мили. През 1912 г. в северната част на острова са положени основите за новия фар, който направлява корабите и до днес. Той е запален за пръв път на 13 юни 1914 г.

Островът след 60-те години

От 60-те до 80-те години на миналия век Островът става любимо място на творческата бохема на Бургас. Негов „губернатор“ дълги години буразлии наричат големия бургаски поет Христо Фотев, който прекарвал голяма част от времето си там. На острова тогава имало ресторант, малък хотел, църква и кей.

Островът е известен и с това, че там са снимани филмите на Рангел Вълчанов „На малкия остров“ и „Островът“ на Камен Калев с участието на Летисия Каста.

От 2001 година Света Анастасия е със статут на културно-историческа забележителност.

Остров Света Анастасия днес

Лекарна, предлагащи чудодейни билки и отвари, манастирска килия от Средновековието, в която може да пренощувате, ресторант с автентични бургаски ястия по стари рецепти … и всичко това на най-романтичното място в Бургаския залив - Остров Света Анастасия. До там стигате с корабче, на което сте се качили от „Магазия 1“ (непосредствено преди Морска гара - Бургас).

До скоро това звучеше като приказка, но от месец май 2014 г. е част от бургаската реалност, благодарение на спечеления и изпълнен от Община Бургас проект „Културно-историческото наследство на о-в „Света Анастасия“ и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Профил на ЦЕННОСТТА - традиционни битови и фамилни тържества - църковни венчавки и кръщенета

Желаещите да сключат брак имат възможността да осъществят своето сватбено тържество на единствения обитаем остров в България - остров Света Анастасия.

Можете да използвате църквата „Успение Богородично“ напълно безплатно, като единственото изискване е сами да ангажирате свещеник за церемонията.

Ние можем да предложим кетъринг за гостите на събитието, приготвен от нашите готвачи в ресторант „100 години назад“. Кръщене на остров Света Анастасия - незабравимо преживяване за малки и големи бъдещи християни.

Построената през XV-XVI век манастирска църква „Успение Богородично“ е отворена за всички, желаещи да се посветят на християнската вяра.

За да бъдете покръстени насред морето, е необходима предварителна уговорка със свещеник.

Следващата стъпка е резервация за пътуване до остров „Света Анастасия“ и уточняване на меню в ресторант „100 години назад“.

Туристически комплекс „Остров Света Анастасия“ предлага възможност за организиране на фирмени мероприятия.

Пътуване с кораб, зала сред морето за 40 души, сцена на открито за музикални и артистични изяви и ресторант с възможност за кетъринг - остров Света Анастасия е мястото, на което ще сплотите работния екип!

Остров „Св. Анастасия“ е една от най-големите туристически атракции в Бургас. Манастирът, който се намира на неговата територия и датира от 14 век, е единствената островна религиозна сграда в България, запазена до наши дни.

За острова се разказват различни предания и легенди, а мистерията около него привлича туристи от всички краища на света.

От 1 май 2015 всеки желаещ може да се разходи из острова и да се запознае с историята му - плаванията до него се възстановяват и двата катамарана „Анастасия“ и „Кук“ превозват туристи по няколко пъти на ден през сезона.

Мястото на отплаването е Морска гара, пътуването продължава около половин час, а времето за обиколка на острова - два часа.

Билетите са закупуват на място, като до края на май цените са 9 лв. за възрастни и 6 лв. за ученици и пенсионери, съобщиха от пресцентъра на общината.

Хората с увреждания и децата до 7 години пътуват безплатно, а за групите има специални намаления.

В същото време общинският катамаран „Анастасия“ и още 3 плавателни съда са част от системата за мониторинг на повърхностните води на Черно море. Данните от тях следят за актуалното състояние на водата и спомагат за опазването на крайбрежието в региона на Бургас.

Благодарение на проекта „Културно-историческото наследство на о-в Света Анастасия“, изпълнен от община Бургас, островът се превърна в модерна и атрактивна туристическа дестинация. На него може да се отбиете в лекарната с чудодейни билки и отвари, да пренощувате в средновековна манастирска килия и да опитате автентични бургаски ястия по стари рецепти.

На острова има също и музей, конферентна зала, къща за гости и зона за релакс.

Освен че е чудесно място за разходка и почивка, той има и дълга и интересна история - първите данни за човешко присъствие датират от 4 век, за известно време през 1925 г. е бил превърнат в затвор, през 70-те години е любимо място на творческите бохеми на Бургас, на него са снимани много филми, а от 2001 г. е обявен за природно-археологически резерват. Тук може да видите и три интересни скални феномена - Гъбата, Дракона и Вкамененият пиратски кораб.

А колкото до легендите - най-добре е да ги чуете на място, сред водите на Черно море, на най-романтичното и мистериозно място в Бургаския залив. Неслучайно в класацията „Чудесата на България“ за 2015 г. остров Света Анастасия бе обявен за туристическа атракция №1.

Сравнително силно е представянето на носителят на ценността и ценността в Интернет. Многобройни са статиите и видеоматериалите за това красиво място.

  • Остров „Света Анастасия“

  • Остров „Света Анастасия“

  • Остров „Света Анастасия“ ви очаква

  • Остров „Света Анастасия“ край Бургас

Контактна информация:

Адрес:

Уеб сайт: https://anastasia-island.com/

Имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Фейсбук: Остров Света Анастасия

Телефон: 088 200 4124

heritage_app_logo_64x64.jpg

Инсталирайте мобилното приложение за Android Heritage library на Вашето смарт устройство (телефон, таблет и др.).