Локация на културно-историческо наследство - гр. Черноморец

12 улица „Чайка“, 8142 Черноморец, Бургас, България
Географска ширина (г.ш.): 42.447948 | Географска дължина (г.д.): 27.640759

Профил на НОСИТЕЛЯ на ценността - Църква „Св. Никола“ - Черноморец

Адрес: 8142 Черноморец, България

Райската градина е на земята и пред вратите на храм „Св. Никола“ в Черноморец.

Църквата е нова, едноетажна постройка. Била е напълно опожарена през 1994 година и възстановена изцяло с дарения от местни жители.

От старата църква са спасени само дървен кръст и иконата на Свети Никола. В двора на църквата има много екзотични и редки растения - еделвайси, орхидеи, мандарини, див лимон, пасифлора.

История

Храмът „Свети Никола“ е осветен през 1858 г. Една история с корабокрушенци преди няколко столетия дала началото. Изграждането на храма е свързано със старо предание за корабокрушение и спасени гръцки моряци в Созополския залив.

Сред останките, които изплували от потъналата гемия, била и иконата на „Св. Никола“, която моряците носели със себе си. Когато си тръгвали обратно, те оставили иконата на местните хора да я пазят, а по късно и да съградят храм, посветен на Николай Чудотворец - покровител на моряците. Неслучайно старото име на Черноморец е било Свети Никола.

Преди да бъде издигната църквата, в местността Червенка наблизо е съществувал български манастир с името „Св. св. Константин и Елена“. Ценна утвар и икони са били унищожени там от отстъпващите турски войски по време на Руско-турската освободителна война.

Монаси успяват да скрият в подземията на манастира част от църковната утвар: икони и кръстове, приютени по късно в църквата „Св. Никола“. Резбован дървен кръст с обков, свещници, непрестолно евангелие, подарък от руските войски, носят времето на отминали събития и страни. Те, заедно с чудотворната икона на светеца-покровител, са единствените неща, които оцеляват след пожара на църквата „Св. Никола“ през 1994 г.

Райска Градина

Няколко години по късно храмът е възстановен изцяло със средства на местните хора. Днес църквата е известна с прекрасната си иконопис, красив иконостас, резбован от смолянски майстори, чудотворното аязмо и райската градина.

Сега за храма се грижи отец Стилиан, който е в Черноморец от 2004 г. - годината, в която църквата е официално открита след пожара. Той си поставил за цел да превърне пространството около светата обител в истинска райска градина.

Когато пристигнал, всичко наоколо било изсъхнало. Само пред входа били запазени двата красиви кипариса, които се засаждат на свети места като символ на ангелските мечове, охраняващи входа на райската градина.

На отец Стилиан му хрумва, че може да събере на едно място всички видове, за които се споменава в Библията. Започнал с миртата, по-късно засадил палми, а сега градината е толкова богата, че е трудно да се изброят колко на брой растения има в нея.

Растенията са от цял свят - красиви и екзотични - и растат много буйно от прекрасния морски климат. Едно от най-красивите цветя, които могат да се видят в църковната градина, е пасифлората. В миналото тя била считана за свещено растение, тъй като централната част на цветовете й наподобява трънения венец на Христос. Когато преди няколко века мисионерите за пръв път я донесли от Америка в Европа, тя била на особена почит.

Легенда

Историята, която се предава от уста на уста разказва за една легенда, според която водната стихия на Черно море стоварила яростта си върху малко корабче и разбила плавателния съд в скалите на Созополския залив.

Гръцки моряци пътували на него и вероятно само по волята на съдбата оцелели и стъпили на брега. Изтощени от усилията, те прекарали нощта под открито небе, а на другия ден се опитали да открият и да запазят нещо от багажа си, изхвърлен на брега. Така попаднали на непокътнатата икона на свети Николай - покровител на рибарите, моряците и търговците, обичайно съпътстваща всяко морско пътешествие. С вяра, че Чудотворецът им е помогнал, гръцките моряци оставили свещеното изображение на местните жители, които им помогнали да поемат обратния път към дома.

Така, в името на чудотворното спасение, хората съградили храма "Свети Никола", а по-късно и самото селце се прочуло с това име.

Годината, в която е прекръстено на Черноморец, е 1951-ва.

Ценността е представена в интернет, предимно чрез текстова информация и малко видеоматериали от национални и местни медии.

Профил на ЦЕННОСТТА - църковни празници и обичаи, свързани с църквата Св. Никола

Йордановден

Йордановден се тачи като празник, посветен на кръста и водата. След сутрешната църковна служба, хората тръгват към морето с ритуално шествие след изнесени църковни икони. За кръста скачат млади хора, а този който е извадил кръста от водата, обикаля с него града и всички го даряват.

Кукеровден

Кукеровден се свързвал с вярата, че носи плодородие, прогонва злите сили и лошите духове, събрани през зимата. Решава се кои младежи да бъдат "Кукерската мома", "Хаджи бабата" и главен кукер.

Група млади мъже, облечени с кожи, с маски на лицето и големи звънци около кръста, с тояги в ръце придружават Кукерската мома и Хаджи бабата, като обикалят от къща в къща и играят във всеки двор за плодородие и здраве.

Еньовден

Празникът Еньовден, съвпадал с лятното слънцестоене, което е на 21/22 юни, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.

Срещу Еньовден се палят големи огньове, над които хората скачат за здраве и танцуват. Билките набрани в тази нощ се считат за най-лековити.

Лазаровден

Християнският празник Лазаруване е символ на здраве и дълголетие. Лазарките с цветни венци на главите, с празнични дрехи, влизат в къщите и изпълняват песен с пожелание към всеки член от семейството - за здраве, плодородие и щастлив живот.

Този жизнерадостен момински обичай, носещ пролетно настроение, се изпълнява и до днес, предаден на момичетата от баби и майки.

Цветница

На Цветница млади невести с малки деца се причестявали в църквата. Всеки вземал осветено върбово клонче и го отнасял у дома си за здраве. Вярвало се, че осветената върба пази от всяко зло и затова се поставя върху домашната икона.

И днес традицията е жива. Цветята са символ на възраждането на живота в природата, на надеждата за възкресение и на вечната пролет в Райската градина.

Летен Никулден

По традиция в Черноморец почитта към Свети Никола се отдава два пъти в годината - не само през декември, но и през май. На празника се "отключва" морето, за да е спокойно то през годината. А във водите му се хвърлят цветя в памет на загиналите моряци и рибари.

    There are no images in this gallery.

  • Bulgarian Black Sea || ECO2WAY

  • От век и половина в храм „Свети Никола“ в Черноморец се случват чудеса

Контактна информация:

Адрес: ул. Морска 12, 8142 Черноморец, България

Телефон: +359888672536

heritage_app_logo_64x64.jpg

Инсталирайте мобилното приложение за Android Heritage library на Вашето смарт устройство (телефон, таблет и др.).