Локация на културно-историческо наследство - гр. Перущица

1 улица Петър Бонев, 4225 Перущица, Пловдив, България
Географска ширина (г.ш.): 42.05471 | Географска дължина (г.д.): 24.545382

Профил на НОСИТЕЛЯ на ценността - Музей Перущица

Историческият музей в Перущица обхваща 4 обекта:

"Червена църква"; църквата "Св. Архангел Михаил"; централна сграда с експозиция и "Даново училище".

Историческият музей в Перущица е създаден през 1955 г. В неговата експозиция е разкрита историята на землището около Перущица от древността, тъй като районът е богат извор на археологически находки. Изложени са и стенописи от раннохристиянската "Червена църква" край Перущица, чието строителство се отнася в периода между IV - VI век.

Не на последно място са експонирани лични вещи, оръжие и свидетелства за участието и героизма на населението по време на Априлското въстание от 1876 г.

Във фондовете на музея се съхраняват около 7000 експоната.

Част от музейния комплекс е историческата църква "Св. Архангел Михаил", както и училището, наречено "Даново" по името на първия учител в него - Христо Г. Данов.

Най-новият обект на музея е уникалната "Червена църква" край Перущица.

 

Разговор с директора на музея за очевидния стремеж към цифровизация и молба за изпращане на линкове към клипове, свързани с обичаите, преданията, слуховете

„В историческия музей в Перущица работи постоянен екип от служители и сътрудници, обезпечаващи всички дейности по разработване на мобилни приложения с технологията „Разширена реалност“ - експерт по история и история на културата, дизайнер – художествено оформление и възстановки на събития и културни паметници, видео монтажист, експерт по виртуална реалност и програмист. Пилотната версия на MUSEUMBG, която прилагаме, вече спечели Голямата награда за дебют на изложението в Търново. Сега я допълваме с визуализация на големия манастирски комплекс, известна като Червената църква. Разширената или обогатена реалност използва само няколко виртуални информационни елемента, които се „смесват“ с изображението от действителния свят. Затова разширената реалност понякога се отнася към смесената (mixed reality).“

„В AR за околния свят следи видеокамера, чието изображение след компютърна обработка се извежда на екран или очила. Компютърът може да разпознава предмети или специални белези и да „отбелязва“ в живото видео допълнителни изображения. При това виртуалната част не е статична, тя е свързана с изображението на околния свят, който компютърът постоянно следи чрез сигнала от видеокамерата.“

— продължава директорът.

Музеят има много силно присъствие във виртуалното пространство. Създадена е интернет страница , страници в социалните мрежи, както и youtube канал, където са качени клипове и 3d макети от музея.

Профил на ЦЕННОСТТА – обичаи, предания и слухове

(Кратко описание и изброяване на местните обичаи и линкове на видеоклипове за тях)

Местните обичаи са на особена почит тук. Ето най-интересните от тях:

 • На Бъдни вечер не гуляем, а чудотворим!
 • След Водици е време за мъжки свещенодействия
 • Нощта за чудотворството с „мълчана вода“
 • Българските „валентинки“
 • Огледалото на духовете
 • Девици са „вадили“ мъртъвци „на светите 40“
 • Благовестието на Благовец
 • В кушия с обезсмъртените
 • „Къпанки“ - обичаят "Къпанки" в Перущица е единствен по нашите земи. Община Перущица кани всички младоженци да заявят участие и да съхраним традицията на родна Перущица. Място на провеждане на обичая "Къпанки" е на вира до Чолаковия мост.

Празниците и обичаите имат своето място в интернет пространството. Те са представени предимно в репортажи на местни и национални медии, а малки клипчета, заснети с телефони на посетители и граждани на Перущица са публикувани единствено в фейсбук профилите на авторите на материала.

 • Репортаж на БТА за обичая „Къпанки“, 2022 г.

 • Репортаж за обичая „Къпанки“ на „Марица“, 2021 г.

 • Обичаят „Къпанки“ - видео от Трафик ТВ „Перущица - история, традиции, култура, туризъм“, филм на БНТ, 2020 г.

 • Репортаж на БНТ: „Къпанки“, 2014 г.

Контактна информация:

Уебсайт: http://museumperushtitsa.com/bg/

Фейсбук: Исторически Музей Перущица

Адрес: Перущица, ул. ”Петър Бонев” 1

Телефон: 031 432 205

Имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

heritage_app_logo_64x64.jpg

Инсталирайте мобилното приложение за Android Heritage library на Вашето смарт устройство (телефон, таблет и др.).